Допълнителни 500 милиона долара отпуска Световната банка на Украйна за покриване на спешни нужди. Това обявиха снощи от Световната банка, предаде Ройтерс, цитирана от Нова тв.

Финансирането от Международната банка за възстановяване и развитие, основен инструмент за отпускане на заеми, е гарантирано от Великобритания още в края на септември, посочват от банката.

взрив украйна

Тази новина идва ден преди днешната конференция в Берлин, посветена на Украйна, на която политици, експерти и мениджъри ще обсъдят как да възстановят страната след края на войната, която вече навлезе в деветия си месец.

„Руската инвазия причинява масирани разрушения на инфраструктурата на Украйна, включително водопроводи, канализация и електрически мрежи, а зимата идва“, заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас. „Новото финансиране ще гарантира, че властите ще могат да продължат да работят“.

13 милиарда долара извънредно финансиране за Украйна е събрала досега Световната банка, от които 11,4 милиарда вече са отпуснати. Според Киев и Еврокомисията само до 1 юни щетите от войната възлизат на 97 милиарда долара, а възстановяването й може да струва най-малко 350 милиарда долара.


Share Follow

Leave A Reply