Парламентарните принципи бяха нарушени в предишното Народно събрание, тъй като опозицията нямаше нито една комисия. Разговорите за съставяне на правителство трябва да са за политики, цели и решения, а не за имена. Това заяви пред Нова тв, Даниел Митов от ГЕРБ.

„Разговорите за кабинет трябва да са за политики, цели и решения, а не за имена. Нека да си припомним, че в предишното НС опозицията нямаше нито една комисия. Това беше нарушаване на всякакви парламентарни принципи. В момента ПП имат своите комисии – само трябва да ги попълнят. случва се понякога някой кандидат да не бъде подкрепен. Хубаво е да помислят защо и да помислят да променят кандидатурата. Не мога да знам дали е имало кадруване. Говори се, че някой бил чул, някой се обадил на някого. Това малко стои несериозно политически“, заяви Минчев.

Снимка: informo.bg

Митов уточни, че комисиите се съставят бързо в парламента.

„Мисля, че в момента всички си дават сметка, че парламентът трябва да работи бързо и не трябва да губи време в пререкания”, посочи той. И допълни: „Това не са някакви величествени драми. Има някакви механизми комисиите да заработят докато им се избере председател. По-важното е, че последната седмица видяхме, че когато се разговаря сериозно, държавнически и по политики, както беше с приемането на решението за въвеждане на еврото – парламентът може да събира много сериозен консенсус и да се работи конструктивно, нормално и с аргументи – за и против”.

Относно това дали ГЕРБ ще се коалира с ПП, за да се сформира кабинет, Митов заяви:

„Разговорите тепърва предстоят. От наша страна ще направим всичко възможно да водим сериозни разговори по политики, на основата на някакви ценностни разбирания, за да можем да поставим основата като минимум на някакъв разговор, а евентуално и на някакво разбирателство на управление. България има спешна нужда от правителство. Направихме първоначален опит, чрез контактната група, да съберем идеите, които имат партиите по определени важни за държавата и обществото въпроси.

Митов подчерта, че ГЕРБ няма готов вариант за състава на правителството:

„Не. Първо се говори по политики. По цели. По програма и по възможни решения. Чак след това се говори за персоналния състав. Първо трябва да видим какви са политиките, за да решим кой да застане зад тях.  Ако партиите се разберат около ценностни разбирания, дефинират ясно  проблемите и идентифизират решенията, тогава нещата тръгват. Персоналният състав намира своето решение”.

Даниел Митов коментира и с кого може да се коалира партията му.

 


Share Follow

Leave A Reply