От ГЕРБ предлагат парламентът да приеме Закон, с който да се реши облагането на свръхпечалбите от руския петрол. Това стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, пред БНР.

„Законът ще бъде за облагане на свръхпечалбите от руски петрол. Дори това е работното му заглавие. След началото на войната в Украйна руският петрол се търгува с отстъпки от 30-40%, т.е. той е много по-евтин от останалия петрол, предлаган в света. Това, че руският петрол е по-евтин, в България не го забелязваме на бензиностанциите.“

Според нето може да бъде поставена такса върху горивото, което се произвежда за вътрешния пазар. Това ще направим. Знаем коя е рафинерията („Лукойл“ – б.р.) и за всеки литър гориво, което се продава на българския пазар, ще поискаме да внасят във Фонда за енергийна сигурност по 1 лев. Това няма да влияе на бюджета и няма да има нужда от актуализация, за да работи този закон“.

 

Добрев беше категоричен, че ако е по-добро предложението на служебното правителство за законови мерки за понижаване на цените на горивата, ГЕРБ ще го подкрепи в парламента.

В предаването „Неделя 150“ Делян Добрев коментира и шансовете за съставяне на редовно правителство:

„В парламента има партии, които сформираха коалиция „за нови избори“. „Продължаваме промяната“ са начело на тази коалиция. Те правят единствено опити за проваляне на работата на НС и да се провалят преговорите за правителство, за да се стигне до нови избори. За съжаление почти няма шанс за правителство в този парламент. Ако се стигне до нови избори, по-добре е да са в края на февруари или март, а не по-рано“.

Според него „Демократична България“ „могат да проявят разум и да помогнат за сформиране на правителство“. Добрев беше категоричен, че не може да има коалиция на ГЕРБ с „Възраждане“ и ДПС.


Share Follow

Leave A Reply