По структурни фондове и европейски програми за бизнеса в България са осигурени 14 млрд. лв. Парите ще са в наличност до края на годината. Това заяви пред Нова тв министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

„Успяхме да осигурим 14 милиарда лева по структурни фондове и европейски програми за бизнеса. Тези пари ще са налични до края на тази година, а не както беше първоначалният план – в началото на следващата“, заяви Пулев.

По повод международния форум с българско участие в Саудитска Арабия тази седмица, Пулев подчерта:

„Връщам се от Риад изморен, но много щастлив. Показахме новото лице на българската икономика и на българската дипломация. Отиваме със самочувствие и проектна готовност. Представяме приоритети на базата Визия 2030. Това е държавният документ на Саудитска Арабия, в който се посочват всички приоритетни оси. Ние си свършихме домашното намерихме допирни точки и ги презентирахме“.

Пулев подчерта, че става дума за темите транспорт, логистика, дигитална свързаност, високи технологии, роботика, производство на части за автомобили.

„В Европа от 10 автомобила 9 имат компоненти, произведени в България. Това са инвестиции, които скоро ще потекат към страната ни. Ние не сме в бизнеса, само да си подписваме меморандуми. Не сме хора на действието. Служебният кабинет е кабинетът на действието и го доказахме”, подчерта министърът.

Относно това дали инвеститорите не се влияят негативно от политическата нестабилност в България, Пулев заяви:

„Ние ще направим всичко, за да осигурим нужната приемственост. Ние сме хора, които показваме нужния интегритет, мотивация и енергия. Не трябва да се къса кредита на доверие, особено с инвеститори от Близкия изток, но това, което чуваме от инвеститорите е, че те виждат в наше лице и в това на президентската администрация един „оазис на спокойствие и устойчивост”. Иначе те нямаше да инвестират от ценното си време, за да разговарят с хора от служебния кабинет”.

Според него служебният кабинет е готов да помогне на депутатите при обсъждането на проектозаконите за следващите плащания по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Призовавам депутатите да използват капацитета на служебния кабинет,. Всички дърпаме в една и съща посока. Да използват нашата експертиза. Ще направим всичко възможно законопроектите да бъдат приети”, подчерта той. И допълни: „Апелирам за здрав разум и добра воля от страна на народните представители. Теоретично е възможно всички тези закони да бъдат приети до края на годината”.

Пулев съобщи, че бизнесът в България ще получи подкрепа от 14 млрд. лв, по структурните фондове и европейските програми.

„Заедно с вицепремиер Пеканов и седем ведомства осигурихме тези пари. Тези пари ще стигнат до хората през следващия програмен период. Но понеже сме кабинетът на действието и на ускорението, защото тези средства се очакваше да се канализират в началото на следващата година, но ще успеем те да са на разположение още в рамките на настоящата година. Вече има отворени програми, по които бизнесът може да кандидатства”, подчерта той.

 

 


Share Follow

Leave A Reply