За високата инфлация и необходимостта от нарастване на доходите се обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на БНР.

„Ако сме плащали 65 лева за продуктите в нашата кошничка, сега, година по-късно, за тях са ни необходими 95 лева. Това са 45%. Това е инфлацията, която хората усещат по джоба си. А официалната знаем, че наближава 20%. Нашите искания са минималистични, ако гледаме от тази гледна точка. Ние казваме, че поне официалната инфлация трябва на всеки работещ да му бъде компенсирана и декемврийската му заплата да бъде с 20% по-висока от декемврийската през миналата година. Обедняването да бъде овладяно поне в някаква степен. Поне минималните доходи на всички работещи трябва да пораснат с 20%, а и на всички останали“.

снимка: БГНЕС

И обясни, че прогнозите на финансовото министерство не са се сбъднали с точност.

„Ние произвеждаме повече, отколкото Министерството на финансите е смятало, че ще произведем. МФ през тази година за пети път коригира това число и то с милиарди левове нагоре. Това е ключово число“, подчерта синдикалистът и добави, че същото се очаква и за 2023 г.

По думите му разговорът трябва да започне от това колко е БВП, да се каже толкова ли сме зле, защото „МФ дава прогнози, че тази година, когато уж сме зле, ще завършим с 5,4% дефицит и няма да похарчим 1,250 млрд. лева от заложените разходи в планирания дефицит“.

„Това с удължаването на бюджета от 2022 през 2023 г. е на ръба на закона“, заяви Димитров и добави, че и в удължения бюджет могат да се увеличават разходи или приходи.


Share Follow

Leave A Reply