Консултативният орган не прие законопроекта, с който се удължава действието на Бюджет 2022 до сформирането на ново редовно правителство, съобщи БНР. Причината е, че според КНСБ и КТ „Подкрепа“ текстовете не осигуряват покачване на доходите, което да компенсира инфлацията. Това стана въпреки, че вицепремиерът Лазар Лазаров увери по време на заседанието на Тристранния съвет, че до сформирането на ново редовно правителство, което да изготви бюджет за догодина, са гарантирани социалните плащания.

снимка: БГНЕС

С текстовете за удължаването на действието на Бюджет 2022 до съставянето на редовно правителство се осигуряват възможности да продължат плащанията в социалната сфера, заяви Лазаров и настоя:

„Да разсеем всякакви митове, които битуваха в общественото пространство, че ще има намаления на социални плащания или на осигурителни такива. В действителност с този закон се създават и условия за покриване и на плащанията по реда на закона за хората с увреждания“.

Работодателските организации, подкрепиха т.нар. „удължителен закон“. Причината е, че според тях чрез него се запазват всички социални плащания в настоящия им размер и „не се раздува допълнително дефицитът“. Работодателите предупредиха, че прекомерното увеличаване на дефицита ни отдалечава от влизането в еврозоната през 2024 г. Те обаче настояха за по-сериозна подкрепа за бизнеса заради високите цени на енергоносителите.

В отговор министърът на финансите Росица Велкова обяви, че кабинетът подготвя законодателни текстове:

„Правителството подготвя проект на закон за въвеждане на регламента, така, че да се определят приходите, които ще бъдат администрирани във Фонд „Сигурност“ на електроенергийната система, и програмите за подпомагане и за подкрепа на бизнеса за високите цени на енергоносителите и не считам, че подкрепата би била негативна спрямо сега действащата“.

Няма служебно правителство, което е подготвило изцяло нов бюджет за следващата година, а при миналогодишната актуализация се създадоха „съществени отклонения“, подчерта още министър Велкова и гарантира, че с т.нар. „удължителен закон“ се гарантират всички плащания от хазната.

Според нея законопроектът осигурява спокойствието на общините за финансирането по реален размер по фактура за отопление на училищата и детските градини, за осветление на улиците.

„Общините трябва да са спокойни, защото така се осигурява финансиране по реален размер по фактура за отопление на училищата и детските градини, за осветление на улиците. Със законопроекта е уредено и финансирането на дейности за непредвидени или неотложни разходи, ако се появят ситуации, които изискват такива спешни решения“, добави финансовият министър.

Тристранният съвет е консултативен орган, като решенията му не влияят пряко върху бюджетния процес.

снимка: informo.bg

По закон, бюджетът, или в случая „удължителният закон“, трябва да бъде внесен в Народното събрание до края на октомври, което означава, че преди това трябва да бъде одобрен и от правителството.


Share Follow

Leave A Reply