В момента хората плащат кризите. Доходите на хората се замразяват с удължаването на действието на бюджета на страната. Това коментира пред Нова тв Ваня Григорова от КТ Подкрепа.

снимка: БГНЕС

„Удължаването на действието на бюджета на страната означава, че доходите на хората се замразяват. Минималната работна заплата остава 710 лева въпреки обещанията на същото служебно правителство да я увеличи на 770 лева. А във връзка с размера на минималната заплата са и редица други заплати в страната, те са обвързани“, обясни тя.

Григорова заяви, че ако служебното правителство беше внесло базов вариант на бюджета за следващата година, депутатите могат да променят минималната заплата. В настоящия случай обаче това много трудно може да се направи, посочи тя.

Григорова обеща, че синдикатите ще настояват пред депутатите да намерят вариант тази минимална заплата да се вдигне.

„Бизнесът може да плаща повече на работниците, но не иска. В момента кризите ги плащат хората. Правителството отделя много усилия и пари, за да подпомага бизнеса, но изостави българските работници“, заяви Григорова.

Тя подчерта, че заразяването на доходите не важи за всички граждани.

Разбира се, че не за всички граждани важи замразяването на доходите, винаги е било така. Тези, които са в по-силна позиция, винаги могат да се договарят за по-високи заплати. Там, където има силни синдикати, също могат да се договарят за увеличения на доходите. Но минималната работна заплата е регулатор там, където работникът е слаб, за да може да оцелява. А в момента минималната заплата е близка до линията на бедност. А когато се увеличава инфлацията, това със сигурност означава, че за хората с ниски доходи тя е в пъти по-висока, посочи тя.


Share Follow

Leave A Reply