“За по-малко от 2 години българите гласуваха 4 пъти за парламент. Общото между тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия, която може да управлява сама. Но не дадоха възможности за лесни коалиции. Въпреки това гражданите очакват техните проблеми да не се отлагат, да бъдат решавани своевременно, устойчиво и ефективно. Това съответно означава и редовно правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство, което да може да поеме политическата отговорност да управлява в нелеки времена. Което да предприеме решителни реформи с дългосрочен хоризонт и за икономически растеж и за модернизация на страната”. Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите с ДПС за съставяне на правителство.

“ДПС е партия с опит в парламентаризма и вие сте участници в може би най-дългите преговори за съставяне на правителство. Тогава залогът бе ясен, членството в Европейския съюз. Къде виждате сега залога и каузата, около които може да се създаде едно устойчиво управленско мнозинство, което съответно да излъчи правителство”, обърна се Радев към представителите от ДПС.

“Правосъдна реформа като терминология и понятие, ползват много политически сили, включително и за главния прокурор темата и предмета, но всички ние знаем, че на политическия терен, ние от ДПС изработихме идея за промени на Конституцията, абсолютно почтено, пред медиите го представихме, пред всички парламентарни групи в 47-ото НС с очакването да получим определена подкрепа, дори и да има корекция на идеите, но да има определена подкрепа за да може да се внесе в деловодството на НС и да могат да се разгледат тези теми. Уви, една част от политическите представители предпочитат да говорят, но не и да действат. Явно действието им елиминира говоренето”, заяви в началото на консултациите председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

снимка: БГНЕС

Относно бюджета, Карадайъ бе категоричен: “Мисля, че дългът е грубо казано около 15 милиарда на година. Това е завещанието и в тази неясна ситуация, без ясна политическа отговорност и мнозинство в НС, ако се внесе бюджет, според нас много лесно с предизборния популизъм, завещаният дълг от 15 млрд. на година може да стане 30-35 милиарда дълг на година”, заяви Карадайъ.


Share Follow

Leave A Reply