Категорична е позицията „против“ връщането в изборния процес и на хартиената бюлетина. Това стана ясно от думите на бившия премиер Кирил Петков.

„На последните избори с хартиени бюлетини, над 460 000 невалидни бюлетини. ИТН не влезе в този парламент само с 4000 бюлетини. Представете си каква подмяна на вота може да има с хартиени бюлетини.“ Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Петков не приема сериозно предложението на ДПС за машина, която да валидира хартиената бюлетина. Според него това намерение на ДПС е „фишек“. А поводът да се изрази така е -защото щяло да има мотаене далеч във времето, когато това устройства ще се въведе.

ГЕРБ и ДПС осъзнаха, че при честни избори, дори да са първа политическа сила, не могат да се разгърнат с „този мащаб“. Затова решиха, че не им трябват честни избори, подчерта Петков пред Нова телевизия. ПП и с „Демократична България“ почнаха да стават все по-голяма заплаха за тях, добави той. „Толкова много бързат – това ли е най-важното за хората, да им се подмени вотът“, попита риторично Петков.

Петков, който видя „едно ниво на безочие“ – „от една страна говорят хубавите приказки“, от друга като дойде времето за реалните решения за напредък, „не правят никакъв компромис“.

Ако БСП днес подкрепи хартиената бюлетина, това ще ги хвърли назад, лаконичен беше Петков.

За всеки от тези 16 важни за България мерки, които начертахме, можете да бъдете сигурни, че ще подкрепим всяко разумно предложение след разговор, обеща Петков. Няма как при тези мерки да има в края на годината „едни излишъци, които да раздадем на наши хора“, добави той.

Що се отнася до руския петрол, Петков предупреди, че допълнително мито ще влезе в европейския бюджет, не българския. А ако облагаме свръхпечалба, всъщност няма да можем да обложим „Литаско“, защото е в Швейцария, а само ишлемето от „Лукойл Нефтохим“. Затова и най-добре е руският петрол, който се внася, да се ползва само за производство на горива за България. Петков посочи, че скоро ПП ще внесе конкретни мерки – защото дерогацията от европейското петролно ембарго ни дава възможност да имаме едни цени на горивата на българския пазар, и други на европейския. ЕК не би искала да види как продукти от руски петрол, направени от „Лукойл Нефтохим“, излизат от нас, предупреди експремиерът.


Share Follow

Leave A Reply