Проучване изнесено в ефира на БНТ показа, че процентът на депутатите, които са подкрепили оказването на военна помощ за Украйна е равен на процента на гражданите, които са категорично против това решение на парламента. Това е проблем на комуникацията на народните представители, обясни в ефира на БНТ бивш военен министър.

„70% от народните представители гласуваха за военна помощ, а виждаме, че 70% от гражданите са против.  Това означава, че депутатите не умеят да провеждат стратегическа комуникация.“, убеден е Велизар Шаламанов.

Руската пропаганда и дезинформация са много силни в България. Нашите служби и СЕМ се провалят в задачата си да осигурят надеждна информация. 40 страни предоставят помощ за Украйна и там хората са съгласни, каза още той.

В българските складове има достатъчно въоръжение, което ние поддържаме в изправност и готовност. Трябва да е ясно къде е и какво е състоянието на въоръжението ни. Моята информация е, че министър Зарков е изпратил в Министерски съвет списък с какво можем да предоставим на Украйна, добави бившият министър на отбраната.

По думите му България е трябвало да вземе решение дали да се отърве от съветските оръжия още преди 8 години.

Велизар Шаламанов

Ако бяхме започнали решението за предоставяне на военна помощ за Украйна през март, сега в България щеше да има танкове и бронирани машини. Има начин да бъдат компенсирани дефицитите, които ще се създадат след предоставянето на техника. За получаване на заместваща техника има възможности, но вече 8 месеца България няма посланик в НАТО. Всички тези разговори започват чрез консултациите в НАТО. На трето място по-големият въпрос е до колко наличната ни техника може да да бъде изпратена на бойното поле. Когато се взе решението за предоставяне на военна помощ, България  увеличи шансовете си за модернизиране на техниката си и да за получаване на заместваща. България няма да реши нито един от въпросите си в изолация и коленичейки пред Кремъл, посочи Шаламанов.

Голяма част от хората отъждествяват въпроса с даването на оръжия като „за“ и „против“ войната. Всички искаме мир. Въпросът е – как стигаме до него? Ако не се даде помощ на Украйна, това означава да отворим път на руската агресия. Ако Русия спре бойните действие – това е примирие. Въпросът е както морален, така и военно-технически. Това коментира Ангел Найденов бивш министър на отбраната.

Първият въпрос е имали какво да дадем – да, имаме. Второ, можем ли да дадем оръжие  – да, можем да дадем. Третият въпрос – можем ли дадем оръжие без да увеличаваме дефицита на страната ни. След консултации със западни съюзници ще разберем дали можем да заместим или да започнем процедури за закупуване на нови. Скептичен съм от резултата на тези разговори. Опциите, при които ще получим нещо безвъзмездно, като Гърция и Германия, са  изчерпали своите възможности, отбеляза Ангелов.

България е сред най-големите непреки износители на въоръжение и техника, на стойност повече от 2 млрд. евро. Ние така или иначе помагаме на Украйна. България е част от решенията, които се вземат в НАТО и ЕС.  Част е от решенията, които се взимат за предоставяне на финансова помощ,. Затова няма основание посланието, че България е неутрална страна, каза още бившият отбранителен министър.


Share Follow

Leave A Reply