Вицепрезидентът на България Илияна Йотова е в Битоля за отбелязването на Архангелова задушница на военното гробище в Цапари, предаде БГНЕС.

Тя отбеляза, че на днешният ден почитаме паметта на всички загинали за отечеството ни воини.

„От 1924 година това е ден, в който почитаме паметта на всички български воини, загинали за отечеството. Молим се за душите им и призоваваме никога повече да няма войни”, посочи Йотова пред медиите от Република Северна Македония, които я посрещнаха в Битоля.

Тя коментира и Закона за сдруженията и фондациите, който парламентът на Северна Македония прие преди дни и който поставя ограничения на имената на исторически личности, които могат да бъдат използвани от тях. Йотова посочи, че парламентът на Северна Македония е парламент на суверенна държава и има право да приема всякакви закони, отговорността за които е на тези, които са ги приели.

„Това, което ни интересува, и то ще се провери във времето занапред, е как ще действа този закон, как ще бъде разработван занапред. Ние започнахме заедно един много труден процес- присъединяването на Северна Македония към ЕС, там, където винаги съм казвала, че е мястото й. И смятам, че решаването на много от нашите проблеми, ако все още има такива ще стане само, когато един ден ние всички сме част от голямото европейско семейство. Трудно беше извоювано, дълъг беше процесът. След френското предложение беше проведена първата междуправителствена конференция. Договорът за приятелство и добросъседство между България и Северна Македония от 2017 г. вече не е договор между две страни, той е част от европейското законодателство и освен България, европейските институции и всички страни-членки стриктно ще следят за неговото изпълнение. Изключвам от тук нататък да вървим по пътя на провокациите. Ние имаме общи интереси и общи цели“, посочи Йотова.

214 български войници и офицери от Първата световна война са погребане в българското военно гробище в село Цапари. То е първото възстановено българско военно гробище на територията на Северна Македония, през 2014 г. Паметниците на български офицери, погребани в двора на църквата „Св. Георги“, са едни от малкото запазени от хилядите български офицерски паметници на територията на днешна Северна Македония.


Share Follow

Leave A Reply