„Въпросът „За или против еврото?“ е некоректен. За да има обществото мнение по него, то трябва да има сравнимо с експертното разбиране. Ако има референдум и обществото каже, че иска въвеждане на еврото, а след това има проблеми, свързани с неговото приемане, кой ще е отговорен? Обществото не може да бъде колективно отговорно. В това е смисълът на институциите“. Това каза пред БНР финансистът и бивш подуправител на БНБ Мартин Заимов.

Той подчерта, че БНБ отговаря като институция за това дали страната ще приеме еврото, но от миналата година „нейният управител е на глинени крака, той не знае в кой момент може да бъде сменен“:

„Това не е редно.За да може някой да носи отговорност, тя трябва да му е вменена категорично. Разговорът за доклад на БНБ и експертите на БНБ не могъл да се случи, ако институционалната конструкция беше както трябва“.

Мартин Заимов подчерта, че в България имаме евро, нашият парламент е решил привързаност към еврото (с Валутния борд първо левът е вързан с германската марка, а след това с еврото – б.р.) и разговорът „за“ или „против“ е получил отговор още преди 25 години:

„Наличието на евро е много добро нещо за Европа и много добро нещо за България. Същественият въпрос е за ролята на парите. Една група се бори с друга група за власт и прикриват това във въпрос, който се задава на обществото“.


Share Follow

Leave A Reply