Новият вариант на „Омикрон“ – BQ.1, който се очаква да бъде доминиращ у нас след Нова година, не причинява по-тежка болест и не е смъртоносен. Това коментира пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Той коментира новия подвариант на Омикрон – BQ.1, който се очаква да бъде доминиращ у нас след Нова година. “Той не причинява по-тежка болест, не е смъртоносен”, заяви проф. Кантарджиев, но предупреди, че тези, боледували от предишни варианти, могат пак да се разболеят. “Неваксинираните обаче трябва да си поставят ваксина. Новата ваксина, която вече е и у нас, ще помогне в борбата с този нов щам”, каза той. 

Той уточни, че „новата ваксина създава по-широк имунитет към коронавируса.

“Тя създава по-широк имунитет към коронавирусите, не само към Омикрон”, обясни професорът. “Тези, които са се ваксинирали е добре да се реимунизират”, посъветва Кантарджиев.

Той предупреди родителите на по-малки деца да внимават с хранителните добавки, които дават на децата си и с приемането на много витамини, в опит да ги защитят от вирусите.

“Респираторният синцитиален вирус е много опасен за новородените, особено за недоносените новородени. Има ваксина срещу него. С нея се ваксинират всички недоносени новородени”, обясни професорът. “От него боледуват и възрастните”, допълни той и поясни, че този вирус не е нов, дори напротив, у нас има система за ваксинация срещу него. 


Share Follow

Leave A Reply