Обществото е много разделено и няма как да произведе стабилно политическо представителство. Това каза пред БНР политологът Страхил Делийски.

„Отделните групи в обществото търсят своята идентичност през отхвърлянето на другата. Всяка група търси идентичност през това другата да бъде разказана като вид подчовеци“.

Според него трудно може да се излезе от ситуацията, в която се намира политическата класа у нас.

„Това е състояние, от което не се излиза бързо. Политика се прави от хора с политическо мислене. Мислене в категориите на бизнес проектирането не е политическо мислене. Политическото мислене предполага визия през ценности. Политическото мислене предполага да знаеш, че каквото и да направиш, това касае цялото общество. Политическата логика трябва да измести корпоративната и пиарска логика. Това означава, като влезеш в кампания не да показваш, че другите не стават за нищо, а да влезеш в кампания, в която да предложиш политически механизъм за съставяне на мнозинство и за реализиране на някакъв управленски мандат“.

 

Страхил Делийски подчерта, че представителната демокрация се прави от партии, а не от групи по интереси и корпоративни влияния:

„Ако партиите не се опитат да действат като партии, то гласовете за това да се помисли за система, в която да няма нужда от партии, ще станат все повече. Основната отговорност за нормализиране на българската политическа система е в ръцете на партийните лидери“.

Може с третия мандат да се състави правителство, допусна политологъти добави, че всякакви комбинации са възможни.

„Каквото и да направи Бойко Борисов, то ще бъде прието от избирателите на ГЕРБ. ГЕРБ са освободени от това да зависят в поведението си от волята на своите избиратели. По същия начин стоят нещата и в ДПС. При БСП има от една страна избиратели, а от друга – проектът на Корнелия Нинова, който си функционира по собствена логика. Там отдавна ръководството си е съмодостатъчно и си прави каквото си иска. По отношение на „Продължаваме промяната“ имаме един политически проект, това не е партия, не знаем кои са избирателите като социални групи. Този проект не можа да надскочи типа мислене „да махнем Борисов“. Това е единственото нещо, което събира избирателите на ПП. Затова за мен е малко вероятно по линията ПП – ГЕРБ да се случат някакви взаимодействия“.

Според Делийски няма политически инвеститор, който да не иска да има държавен бюджет и на де иска да започнат да влизат парите от Плана за възстановяване:

„Това са двата инструмента, чрез които инвеститорите в политиката могат да върнат собствените си инвестиции. Като прибавим интереса на международните партньори да има правителство и интереса на българските граждани да има правителство – струва ми се че правителство ще има. Да, то ще е за кратко и най-вероятно ще е непредставително на това, което мнозинството от гражданите искат“.


Share Follow

Leave A Reply