България получи одобрение по първото плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост, което е в размер на около 2,7 млрд. лв. безвъзмездни средства. Това съобщи на брифинг вицепремиерът Атанас Пеканов.

“Изключително горд и доволен съм да заявя пред вас, че както обещаме, първото плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост получи одобрение от ЕК в рамките на служебния кабинет. Преди броени минути ЕК информира, че е финализирала и дава одобрението си за положителната предварителна оценка на първото плащане по Плана”, заяви Пеканов.

Пеканов уточни, че нашата позитивна оценка от страна на ЕК е била придвижена „рекордно бързо“.

снимка: БГНЕС

“Рекордно бързо беше придвижена нашата позитивна оценка от страна на ЕК. Това е ключова крачка за България в рамките на Плана. Така можем да спрем със спекулациите, че няма да получим пари от ПВУ, че сме се забавили или че не се справяме добре”, допълни той.

Според Пеканов трябва да използваме успехите за мотивация, а не те да ни доведат до самозабрава.

„Работата по ПВУ трябва да се ускори и да се мотивира от този успех“, подчерта той и добави, че плащането по ПВУ се основава на резултати и България се справи с първата стъпка, като днес получаваме удостоверение, че това се е случило“, поясни Пеканов.

Вицепремиерът по управление на европейските средства уточни, че с днешното одобрение получаваме около 23% от целия план. Предстои съгласуването на това решение от Икономическия и Финансов комитет, където всички страни членки трябва да одобрят това първо плащане.

“Там не очакваме никакви проблеми, тъй като не е имало такъв прецедент към момента”, заяви вицепремиерът.

В следващите три седмици се очаква парите да бъдат преведени по сметката на Национален фонд.

“Тези средства ще се ползват за инвестиционите проекти по Плана – МРРБ, Министерство на транспорта и МОН”, посочи Пеканов.

Той отрече спирането на въглищните централи да е едно от условията за получаване на втория транш, но потвърди, че именно енергийна реформа е последният, от общо 22 закона, който все още не е изпълнен.


Share Follow

Leave A Reply