По случая със смъртта на подполковник Валентин Терзиев Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов, съобщи БНТ.

Полковник Методи Орлов е заместник-командир по летателната подготовка на Граф Игнатиево и в нощта на инцидента със самолета на Валентин Терзиев е бил ръководител на стрелбите.

На Орлов е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост и на тежки вредни последици за Министерство на отбраната на стойност 9 млн. лева по време на тактически учения.

Майор Валентин Терзиев загина по време на учение на 9 юни 2021 след като управляваният от него самолет падна във водите на Черно море. След трагичния инцидент той беше произведен посмъртно в подполковник.

Според прокуратурата полковник Методи Орлов е изпълнил немарливо задълженията си по ръководството на стрелби по време на тактическо учение, което е правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

При възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, полковник Методи Орлов не е забранил на пилота Валентин Терзиев да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта му, посочват обвинителите.

От Военно-окръжната прокуратура допълват, че след като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не е разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

Снимка: Български ВВС

С деянието си полковник Методи Орлов (на снимката вдясно) не е изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не е взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил тежки вредни последици за Министерство на отбраната – разрушаване на самолет МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лева.

Спрямо обвиняемия полковник е взета мярка за неотклонение „Подписка“.


Share Follow

Leave A Reply