„Това е безпрецедентен случай, доколкото до момента е известно – от територия на друга държва да се стреля по наш полицай. Очаквам Външно министерство да извика турския посланик и да изискаме съвместно разследване“. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Египет по повод трагичния инцидент от тази нощ, когато граничен полицай загина, след като бе прострелян край Елхово, предаде БТА.

Радев настоя да се изяснят причините за трагедията, кой е виновникът и да се вземат спешните мерки.

„Настоявам отдавна да се приеме България в шенгенското пространство, напомни Радев. Ние в момента сме външна граница на Европейския съюз, поемаме сериозен миграционен натиск и трябва да усетим солидарност с нашите европейски партньори“, добави Румен Радев. „Ние натоварваме нашия бюджет и нашите служител, крайно време е да усетим тази т.нар. „европейска солидарност“ и да я видим на нашата граница“, смята държавният глава.

Президентът съобщи, че утре в 14.30 ч., ще покани „Възраждане“ на консултации преди да връчи мандат за съставяне на кабинет.

„Изпълнявам конституционните си задължения. Надявам се, че партиите оценяват това дадено им допълнително време да преговарят помежду си, каза още Радев. Той обаче напомни, че не той преговаря с политическите сили, а те преговарят една с друга. Надявам се да се възстанови диалогът и да имаме конструктивност в разговорите и преговорите между партиите. Аз не участвам в коалиции, партиите трябва да формират коалиция“, повтори президентът.

По думите му, ако все пак не се състави правителство, партиите трябва да са наясно, че сроковете по Конституция определят датата за бъдещите избори, която би трябвало да е през януари или февруари.

„Ако вървим по процедура, без забавяния и времеви бонуси и ако се случи да не могат да излъчат правителство, по Конституция, изборите ще бъдат януари или февруари. Нека партиите се уточнят помежду си какво искат и кога искат, ако се стигне дотам“, призова президентът.

„Не мога да коментирам решенията на прокуратурата, надявам се в своите решения прокуратурата да оценява, че военната авиация е високо рискова и дейностите в нея са изключително сложни“. Така Радев коментира повдигнатото от Военна прокуратура обвинение за смъртта на пилот на изтребител МиГ-29, загинал при военно учение край Шабла миналото лято.

По думите му изграждането на съвременна авиация е съпроводено от риск, изисква съвременна подготовка и съвременни технически съоръжения. Той изрази надежда, че ръководството на авиацията ни, след този случай няма да оростява подготовката, за да сведе риска до нула.

Президентът подчерта, че отбранителните способности на една армия зависят най-вече от подготовката на личния състав. Според него именно върху това не са дебатирали народните представители при обсъждането на покупката на нови бойни самолети.

„Подготовката на летците на F16 е много скъпа, трябва да имаме ежедневна подготовка, ако сега прекъснем изтребителната си авиация, ще я компрометираме за много дълго време“, каза още президентът.

Румен Радев е в Египет, заедно с ръководена от него делегация, за участиев 27-та Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. Повече от 100 лидери от цял свят ще се включат в срещата на върха в египетския град Шарм ел Шейх. Президентът съобщи, че още днес ще представи кандидатурата на България като домакин на климатичната среща през 2024 година.

„Можем в нашия регион да произвеждаме енергия на бъдещето. Очаквам най-сетне да имаме дългоочакваната енергийна стратегия. Трябва да използваме в максимална степен природните ресурси, с които разполага България“, смята държавният глава. И допълни: „Крайно време е страната ни да се позиционира още по-активно като инициативност, като активност и принос към устойчивото развитие да покажем, че наистина имаме сериозни амбиции в тази област и сериозни възможности“, допълни Радев. По думите му България може да е пример за кръгова икономика и за зелен подход.


Share Follow

Leave A Reply