Ако получат покана „Български възход“ ще участват в разговори с представители на ГЕРБ-СДС. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на партията и председател на парламентарната група Стефан Янев.

„Ако получим покана и съответно, ако има и насочваща тематика по кои теми ще говорим, ще бъдем подготвени и ще направим необходимото, така че ще участваме“, заяви Стефан Янев в отговор на въпрос биха ли участвали в среща, инициирана от ГЕРБ-СДС. Лидерът на „Български възход“ обяви, че едва след като участват в конкретни разговори и обсъдят определени политики, тогава ще решат за кой от първите два мандата да дадат подкрепата си“, заяви Янев.

Преди да знаем отговора дали ще има правителство, трябва да има диалог и в този диалог да се очертаят параметрите по съгласие или несъгласие за определени теми, коментира Янев.

По думите на Янев стана ясно, че не е обсъждан официално вариантът, при който да им бъде връчен трети мандат.

„Важното е да изчакаме, да дадем възможност на разговорите и диалога, за да видим какво ще се случи по време на първия и втория мандат, както е по Конституция, каза Янев. От гледна точка на хипотезата за третия мандат мисля, че е прекалено рано да я обсъждаме, нека да видим какво ще стане с първия и втория мандат, защото през цялото това време аз очаквам, че ще има разговори, ще има смислен диалог и ще се очертаят основните проблеми, основните приоритети, основните политики, които биха били подкрепени от възможно най-голям кръг от партиите, представени в Народното събрание“, добави той.

Той смята, че полезно и необходимо е да се търси мнозинство, което ще подкрепи правителство, такова с 160 плюс депутати.

„Необходимо и полезно да търсим мнозинство, което потенциално ще подкрепи правителство, мнозинство, което да има 160 плюс депутати – да бъде, от една страна, възможност за стабилно мнозинство, което ще търси реализацията на редовно правителство, и, от друга гледна точка – мнозинство, което е в състояние да реши редица проблеми, включително проблемите, свързани с назначения на важни държавни постове“, каза още той.

По думите му стана ясно, че „има хипотеза и възможност“, Янев да се кандидатира за премиер, но първо трябва да се види какво ще стане с първия и втория мандат за съставяне на правителство.


Share Follow

Leave A Reply