Мигрантският натиск спада. Това съобщи на церемонията по награждаване на пътен полицай на годината министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Демерджиев коментира гонката, след която бяха заловени 10 нелегални мигранти, превозвани в луксозен джип. Според него целта е била границата ни със Сърбия. Той уточни, че возилото е било управлявано от естонски гражданин.

„Тук е ред да апелирам към НС – ниските наказания – това, че не са криминализирани доста голяма част от деянията за трафик на хора, доведе до това хора от цяла Европа – като естонци и италианци, дори украинци, почти няма българи в това, да идват тук, да извършват тази дейност и ние се борим с тези хора по една единствена причина – нямаме тежки наказания”, каза още ресорният министър.

По думите му патрулните автомобили, с които работят пътните полицаи са в окаяно състояние.

„Срам ме е да гледам патрулните автомобили, с които пътните полицаи изпълняват служебните си задължения”, призна Иван Демерджиев. Той заяви, че ще направи всичко възможно те да бъдат технически обезпечени.

Вътрешният министър коментира и случая, при който висш служител на „Гранична полиция” беше хванат с подкуп от 2000 лв. Той потвърди, че е ставало въпрос за обществена поръчка с GPS системи за охрана на границата. По думите на му „Вътрешна сигурност” са работили по случая няколко седмици.

„Правим всичко възможно да следим служителите си и да знаем с какво се занимават те. Работим и без да ни подават сигнали”, увери Демерджиев.

Той опроверга информацията, че военният служител, който даваше наряд със загиналия край Елхово граничен полицай, е стрелял по подкреплението, което дошло на помощ във фаталната за Петър Бъчваров нощ. Вътрешният министър подчерта, че в момента се снабдяват военните с радиостанции, които да са съвместими с тези на служителите на МВР.


Share Follow

Leave A Reply