Турция се стреми към мирен диалог между Русия и Украйна, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като обвини Съединените щати и други западни държави, че провокират Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Държавната турска телевизия ТРТ и други медии цитираха думите на Ердоган, че „Западът, и особено САЩ, сякаш безкрайно атакува Русия“. Той не уточни какво точно има предвид.

„Разбира се, Русия проявява голяма съпротива в лицето на всичко това“, добави Ердоган пред репортери в самолета на връщане от Узбекистан.

Западните страни въоръжават Киев и му предоставят друга помощ, като същевременно наложиха строги санкции на Москва след нахлуването й в Украйна през февруари, напомня агенцията.

„Работим върху това как да създадем мирен коридор тук, както създадохме коридора за зърно. Смятаме, че най-добрият път за това е пътят от диалог към мир“, каза Ердоган, като добави, че мнението на Украйна също е важно.

Турция, член на НАТО, беше домакин на разговори между делегации на Украйна и Русия по-рано тази година и се опитва да балансира критиките си към инвазията и противопоставянето на санкциите.

Анкара и ООН посредничиха за сключване на споразумение за възобновяването през последните четири месеца на украинския износ на зърно от черноморските пристанища.

Турският президент каза още, че би било правилно решение страните да удължат срока на действие на сделката за износ на зърно през Черно море, която изтича на 19 ноември.


Share Follow

Leave A Reply