Късно снощи украинската армия обяви, че е влязла в Херсон, след като преди дни Русия обяви, че ще изтегли войските си от десния бряг на река Днепър, предаде Нова тв. Стотици жители побързаха да развеят националния флаг в центъра на Киев – там, където от началото на войната цари мрачна тишина.

Снимка: gettyimages

„Днес е исторически ден. Връщаме си южната част на страната, връщаме си Херсон. Радвам се да видя тези хора, въпреки всички опасности, репресии и страдания, причинени от окупаторите, те продължиха да вярват в Украйна. Херсонци чакаха. Те никога не се отказаха от Украйна”, каза президентът Володимир Зеленски.

Сред празнуващите в центъра на Киев отекнаха думите „Херсон е наш“. Още в началото на войната стотици хора, които са родом от Херсон, са избягали от там, когато руските войски влизат в града. Украинците отпразнуваха освобождаването на ключовия град с възторжени викове и сълзи от радост, а повечето паметници бяха покрити от синьо-жълтия флаг на страната.

Снимка: gettyimages

„Толкова сме щастливи. Благодарни сме на въоръжените сили на Украйна. Благодарим на всички, благодарим, че сме украинци. Чакахме 260 дни за този ден”, споделя радостта си Оксана, която е жител на Херсон.

Местните медии публикуваха снимки и видеа на жителите на Херсон, които приветстват украинските войски по улиците на града. Военните пък издигнаха украинския флаг на полицейското управление в града. В същото време обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да разкрие повече детайли за изтеглянето. На въпросът дали Москва съжалява за церемонията по повод анексирането на Херсон, случила се само преди няколко седмици, Песков категорично отрече.


Share Follow

Leave A Reply