Френският президент Еманюел Макрон ще отпътува утре за едноседмична обиколка в Азия, по време на която той ще участва в срещата на върха на Г-20 в Бали и в срещата на върха на Азиатско-тихоокеанската икономическа общност (АТИС) в Банкок, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Пътуването му ще продължи до идната събота. То се вписва в поредица от важни задгранични пътувания на президента, сред които участие в сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември и в международна конференция за мир в Рим през октомври.

По време на срещата на върха в Бали дискусиите ще бъдат фокусирани около Украйна идния вторник и сряда. Руският президент Владимир Путин ще отсъства от срещата. Френското президентство поясни, че от тази среща на върха Париж очаква едно ясно послание по отношение на Русия, която трябва да възприеме възможно най-скоро една логика на деескалация. Някои страни от Г-20, като Китай и Индия, досега бяха доста предпазливи, като отказаха да осъдят руската офанзива в Украйна или изразиха индиректно резерви да го направят.

По време на визитата си в Бали, където Макрон ще пристигне в понеделник вечер местно време, той ще разговаря във вторник с китайския си колега Си Цзинпин, с индийския премиер Нарендра Моди и президента на страната домакин Джоко Видодо.

снимка: БГНЕС

Засега не се предвижда двустранна среща на Макрон с президента на САЩ Джо Байдън в кулоарите на форума. Но такъв разговор ще има на 1 декември, когато Макрон пристигне в САЩ на държавна визита.

Не става ясно дали на остров Бали Макрон ще говори и със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Колегата му Байдън вече изключи подобна среща с принца, след като групата ОПЕК плюс прие решение, което е благоприятно за Русия.

След Бали Макрон отива в Банкок за форума идния четвъртък и петък на АТИС. На него Франция е първата поканена европейска страна. В АТИС участват 21 страни, сред които Китай, Южна Корея, Малайзия, Виетнам, Канада, САЩ и Чили.

Според френското президентство поканата към Макрон да участва във форума е историческа и е признание от страните от АТИС за френския дневен ред, в който са заложени и стратегическите амбиции на Франция в Индо-Тихоокеанския район, отбелязва Франс прес. Там Франция има много територии и морски зони и Макрон издигна до стратегически приоритет района, простиращ се от източноафриканските брегове до западноамериканското крайбрежие.

Зоната е сцена и на все по-нарастващо съперничество между Китай и САЩ и е невралгичен център на световната търговия. В района Франция притежава изключителна икономическа зона около седем територии, от Реюнион до Нова Каледония. Там живея 1,65 милиона френски граждани.

За да брани интересите си, но и възможностите си за действия в региона, Франция задълбочи отношенията с редица ключови страни – Индия, Япония, Индонезия, било то в областта на икономиката, било то на отбраната. Но Франция има в тази пространна зона само 7000 военни, което, според анализатори не е достатъчно.

През 2021 г. алиансът между Австралия, САЩ и Великобритания в областта на отбраната и анулирането от Канбера на мегадоговор с Франция за подводници също нанесе удар по стратегията на Макрон за Индо-Тихоокеанската зона. Но откакто в Австралия на власт дойде нов премиер през май, Париж работи за подновяване на връзките с Канбера и може отново да е на първа линия в продажбата на подводници за тази страна, посочва Франс прес.


Share Follow

Leave A Reply