Силна експлозия в центъра на Истанбул. Има жертви и ранени. БиБиСи съобщава за четирима загинали и десетки ранени. Част от ранените са с опасност за живота. Президентът на Турция Реджеб Ердоган е заявил, че броят на жертвите вече е 6, а на ранените е 53, някои от тях са с опасност за живота, съобщава ИТАР ТАСС. Преди минути президентът на турция Ердоган пусна статус във Фейсбук. Публикуваме без редакторска намеса:

Пожелавам на Бог милост за нашите братя и сестри, загинали при бомбената атака на улица İstiklal, търпение за техните роднини и бързо възстановяване на ранените ни.
Бързо оздравяване в нашата страна, нашата нация, нашия Истанбул.
Съответните части на държавата ни продължават да работят за установяването на извършителите на тази скална атака и партиите, които стоят зад нея.
Нека нашата нация се погрижи извършителите на тази атака да бъдат разкрити с всичките ѝ елементи и наказани, както заслужават.

Ердоган осъди остро терористичния акт и обеща, че виновните ще бъдат наказани, съобщава още ИТАР ТАСС. Експлозията е избухнала на популярния пешеходен булевард „Истиклял“ в Истанбул в неделя. Това съобщи валията на града Али Йерликая. Кадри от взрива и паниката, който той предизвиква публикува във Фейсбук Кристиян Шсварек.

Кадри показват линейки, пожарни коли и полиция на мястото на инцидента. Причината за експлозията не е ясна. Потребителите на социалните медии казаха, че магазините и улицата са затворени.

снимка: РИА

Турските медии съобщават за  4 загинали и 38 ранени. Булевард „Истиклял“ е най-оживената търговска улица в Истанбул и започва от площад „Таксим“ в центъра на мегаполиса.

След взрива се анализират записите от всички видеокамери. Води се оглед, за да се установи къде е оставена чантата, пълна с експлозив. Не се изключва и версията за терористичен акт. Според вестник „Йени Шафак” главната прокуратура на Истанбул е започнала разследване на експлозията и опцията за атентат се разглежда като една от версиите. Засега няма информация за пострадали българи.


Share Follow

Leave A Reply