„Има логика да се заложи на втория мандат, защото не виждаме в момента президентът Румен Радев да играе конструктивна роля. Дори виждаме, че по отношение на позиционирането на войната в Украйна, по отношение на ключово решение – като това за еврозоната, държавният глава е избрал да представлява едно доста ограничено малцинство от българските граждани. Т.е. излиза от конституционната си роля. Рискът за четвърти път Радев да даде третия мандат на БСП не е малък, а мандат в БСП означава почти сигурно нови избори. БСП не трябва да бъде фактор в следващото управление на България на никаква цена. Така че да се разчита на Румен Радев да играе конструктивна роля с третия мандат, е най-малкото пресилено в момента. По всичко личи, че неговите планове са да управлява поне до март месец, а може би и по-нататък. Здравата политическа логика е да се търси решение с втория мандат. Ако е неуспешен, това не означава да се откажем, а да се водят преговори, така че третият мандат да бъде връчен на политическа сила, която може да го реализира“.

снимка: БГНЕС

Това мнение изложи пред БНР Радан Кънев, евродепутат от „Демократична България“/ЕНП, и уточни, че лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов, вижда втори шанс в отиването на третия мандат в партията на Стефан Янев:

„Втори шанс, след първия мандат, да опита да сформира правителство, в което ГЕРБ да доминира политически, което не е възможно с втория мандат“.

По думите на Кънев малко неща са по-опасни от т. нар правителство за зимата или за 6 месеца, защото за такъв период от време сериозна политика и сериозна законодателна дейност не могат да се прокарат:

„Създаването на такова правителство ще е удължена предизборна кампания, в която взаимните усилия за торпилиране на правителството ще бъдат използвани като аргумент в предстоящите избори. Разговорът за 6-месечно правителство е опасна мимикрия на конструктивност и казано направо – лъжа към гражданите“.

Кънев подчерта, че няма как предсрочни избори през зимата да са позитивен сценарий, а има много рискове да стане по-зле.

„Нямаме кой знае каква демократична традиция, за да си позволим да се подиграваме с нея“, категоричен беше евродепутатът от Европейската народна партия.

В предаването „Неделя 150“ Радан Кънев изказа хипотеза, че кабинет с втория мандат на „Продължаваме промяната“ или с трети мандат на „Демократична България“, с ясна реформаторска програма и с намерена формула за подкрепа от ГЕРБ може да бъде изключително успешен:

„Ако не бъде свален на третия или шестия месец, преди да е успял да реализира политика. Такъв кабинет може да консолидира външнополитическа позиция на България, позицията в ЕС и в НАТО – по начин, който не е постиган от десетилетия насам. Това е изключително важно и за националната ни сигурност, и за икономическия просперитет, и за ролята ни в ЕС, която досега винаги е била плаха и пасивна. Такова правителство би могло да реализира умна финансово-икономическа политика, да задържи тренда на изпреварващ, спрямо еврозоната, икономически растеж, да подпомогне българската индустрия, промишленост да реализират огромния си, очевидно, потенциал във време на прекъснати вериги на доставки“.


Share Follow

Leave A Reply