Парите по първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост се очакват да бъдат преведени до края на годината. Сумата е около 2.7 милиарда лева. Това уточни по БНР, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Европейската комисия
Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

„През миналата седмица получихме одобрение по отношение на първия транш, позитивна оценка от страна на Европейската комисия. В този смисъл – да, с първото плащане България ще се справи през тази година. Сега в момента върви технически процес, държавите членки трябва да го одобрят също, но важната стъпка беше Европейската комисия че одобри първия транш. Страните членки обикновено одобряват на останалите страни членки средствата. Не мога да предпоставя кога ще бъде физическото плащане. В крайна сметка това е в ръцете на европейските институции. В момента работим и за второто плащане“, уточни Пеканов.

Относно закриването на въглищните централи, Пеканов уточни, че ангажиментите ни по плана остават:

„В момента Планът е такъв, какъвто беше договорен от редовния кабинет и Европейската комисия. Няма страна, която по някакъв начин да е пристъпила към промени във вече заложените и договорени ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост. Знаете, че в Европа се водят много активни дискусии по отношение на променящата среда в енергийната сфера. Европа откликва на тази променяща се страна с нови инструменти, например инструмента RepowerEU. Когато той бъде финализиран, когато имаме повече яснота как той ще се използва, тогава променената ситуация вече може да се обсъжда с оглед на механизмите, които могат да помогнат да се справим по-добре с нея“.


Share Follow

Leave A Reply