Дори да се намира в опасност, дете с аутизъм няма да потърси контакт с непознат. Хората с аутизъм се доверяват трудно и изпитват невъзможност да общуват. Това обясни в студиото на „Здравей, България” по Нова тв психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски”.

По думите й родителите на деца с аутизъм са подложени на психическо и емоционално натоварване. Според нея държавата не върши нищо, за да се намалят рисковете от подобни инциденти.

„Хората с ментални увреждания са извън социалния борд. Не представляват интерес за никого. Те не съществуват за нас. Техните семейства се подложени на нечовешкото изпитание да отглеждат такова дете, без да получават реална подкрепа. Родителите им са хора като нас и имат право да си починат, да се разходят, да отидат на театър. Институциите и обществото трябва да си отворят очите и да видят, че тези хора съществуват. Утре нашите деца може да са в това състояние”, поясни Гълъбова.

Любомир Тюлев, експерт по киберсигурност и един от инициаторите на идеята да бъде въведена системата AMBER Alert, обясни за какво точно служи тя.

„Това е система, датираща от 1996 г. след случай на изчезнало дете в САЩ. Системата се припознава бързо от световните неправителствени организации. Целта е всеки един, дори който не слуша новини, да разбере за изчезналото дете”, поясни той.

Александър от Перник

Междувременно обхватът на търсене на изчезналия 12-годишен Александър е разширен.

„Всички сигнали, постъпили към 112, са проверени. Имахме сигнал в кв. „Белово”, че детето може да бъде намерено в изоставени постройки над гробището. Веднага бяха изпратени екипи. За съжаление, то не беше открито”, обясни Мартин Жлябинков, секретар на община Перник.


Share Follow

Leave A Reply