Продължават консултациите на „Дондуков” 2 за съставяне на правителство. Днес президентът Румен Радев разговаря с представители на „БСП за България”.
„Пред този парламент стоят много неотложни задачи, най-важната от тях е съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорност. БСП е партия с дългогодишни традиции и опит и в парламентаризма, и в управлението на страната. Те могат да бъдат полезни в тази сложна ситуация”, каза Радев.

„Времето, което дадохте на партиите за преговори, е загубено. Няма резултат от преговори, ако изобщо се водят такива, за съставяне на правителство”, смята лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя обяви, че искат да имат редовно правителство, но беше категорична: „Ние първи мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. Вторият мандат на ПП, ако ни поканят на разговори, ще участваме. С тях постигнахме добри неща в правителството”, допълни лидерът на БСП.


Радев отговори, че времето за диалог между партиите не е загубено и подчерта: „Конституцията не ограничава президента в срокове за мандатите. Аз три пъти връчих мандата на БСП и три пъти БСП не успя да състави правителство. Това е сложна тема”, допълни държавният глава. Ако не бъде съставен кабинет, според Радев, парламентът трябва да бъде разпуснат края на ноември – началото на декември. „Това означава да кажете кои закони няма да бъдат приети и още едно нещо важно – до два месеца от разпускането трябват избори. Това означава вот в края на януари или началото на февруари”, уточни той.


Share Follow

Leave A Reply