След 17 часово заседание, започнало вчера и приключило рано тази сутрин, комисията по правни въпроси в Народното събрание одобри на второ четене предложения за промени в Изборния кодекс. Депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха хибридната форма на гласуване – с машина и с хартиена бюлетина, премахнаха електронното дистанционно гласуване и район „Чужбина“.

снимка: БГНЕС

Броят на необходимите заявления за откриване на секции зад граница беше увеличен от 40 на 100. Закрит беше Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Членовете на самата Комисия пък бяха увеличени на 25. Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още секционните комисии да не предават на районните избирателни комисии записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, да се счита за бюлетина от машинно гласуване.

снимка: БГНЕС

Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините. При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение, но то няма да се записва на електронен носител. Сред приетите предложения е и създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК.


Share Follow

Leave A Reply