Докато цялото българско общество издирва едно изгубено дете, депутатите намериха нов повод да се скарат и да преустановят работа…

снимка: БГНЕС

На фона на непродуктивните опити за разговори в посока съставяне на правителство, логично партиите се заеха с промени в Изборния кодекс, защото дали по-рано, или по-късно нови избори очевидно предстоят.
В резултат на рекордно дълго заседание на Правната комисия в Народното събрание на второ четене беше приета хибридна форма на гласуване (с машини и с хартиени бюлетини), както и редица нови предложения за изменение на Кодекса, от които обаче стана ясно, че ГЕРБ ще се откажат при гласуването в зала. А както повелява новата традиция, противопоставянето на мнението на ПП и ДБ роди нов вид “мафия” – хартиената (като този път се визират ГЕРБ, БСП и ДПС).

Странен и безпредметен е въпросът, поставен от ПП, защо гореизборените партии искат хартиената бюлетина да се върне наред с машинното гласуване. Ясно е, че ГЕРБ, ДПС и БСП се съобразяват със спецификите на електората си. Справка с избирателния профил на последните избори на 2 октомври сочи, че 64,3% от гласувалите за БСП са на възраст 60+. 46% от избирателите на ГЕРБ са във възрастовия диапазон 40-59 години. В сравнение ПП е първа политическа сила сред младите (18-49-годишни). По отношение на образованието и типът населени места на избирателите, 64,4% от електората на ДБ са висшисти, за разлика от електората на ДПС, който се формира от едва 16, 3% от хората с висше образование. Освен това, с най-ясно изразен електорален профил по тип населени място са именно ДБ и ДПС – съответно 34,5% от гласувалите за ДБ живеят в градовете, а 70% от избирателите на ДПС на последните избори живеят в селата. Цитираните данните са на социологическа агенция “ТРЕНД” и ясно сочат, че електората на т.н “хартиена мафия” всъщност е дискриминиран от изцяло машинното гласуване, защото затруднява в различна степен по-възрастното, по-ниско образованото население и влияе в някаква степен на готовността му за гласуване. В този ред на мисли хибридната форма на гласуване е необходим и разумен компромис, дори ако улесни дори само един гражданин да упражни избирателното си право.

Затова въпросът не е защо ГЕРБ, ДПС и БСП искат въвеждане на хибридно гласуване, въпросът е защо ПП и ДБ така яростно се противопоставят на този компромисен вариант, който по никакъв начин не засяга избирателите им. Дори напротив, колкото повече хора гласуват, толкова по-добре за всички партии. Нали така? Или пък не?!

Въпросът е защо за пореден път държавата се поставя в патова ситуация. Защо пленарната зала е изпразнена от депутати, от диалог и конструктивни дебати и от съдържание като цяло?! Защо политиците общуват не само помежду си, но и с обществото единствено чрез ултиматуми? Кой има полза от това?!

На фона на безмисленото им театралничене, новинарските емисии са пълни почти изцяло с криминални хроники. Липсата на държава е толкова осезаема, че огромна вълна от доброволци се включи в издирването на изчезналия 12-годишен Александър от Перник. И доколкото, от една страна, е напълно вярно, че това е признак на съпричастност, няма как да не видим, че същевременно е и симптом на липсата на доверие в институциите, на липсата на депутати в пленарната зала, на липсата на правителство, на липсващата държава, на патовата демокрация…


Share Follow

Leave A Reply