8 млн. тона емисии България трябва да намали към 2026 г., заяви бившият екоминистър и настоящ депутат от “Демократична България” Борислав Сандов в ефира на БТВ.

Сандов обясни, че въглищата са най-големият причинител на климатичните промени, а те от своя страна са най-голямата заплаха за съществуването на човечеството. Войната с природата винаги се губи от хората, категоричен е Сандов.

“Последната версия на Плана за възстановяване, която е одобрена от Европейската комисия е с решение на нашето правителство. И преди България е поемала ангажимент за декарбонизация и това е единственият начин да получаваме някакви европейски средства”, каза Сандов.

Той бе категоричен, че намаляването на емисии не означава само затваряне на централите, а различен режим на работа, който да позволява централата да работи основно тогава, когато имаме нужда от тази енергия, а не през цялото време на пълната си мощност.

“Всички централи могат да работят от време на време, защото имат планови ремонти. Друг вариант е модернизация на съществуващите мощности”, уточни Сандов.

“България също е поела ангажимент за намаляване на емисиите. Всяка централа след 50 г. трябва да приключи работата си. В момента имаме централи на 70 г., а знаем как изглеждат”, каза Сандов.

Той подчерта, че България е била осъдена за нивата на фини прахови частици в пет големи района. “Дори не говорим само за емисии, които са парникови газове, говорим за емисии от най-различни химични съединения на сярна, на азотна основа”, добави Сандов.

Според него, за да запазим едни работни места на хора в един сектор, ние обричаме всички останали на гибел.

“Ние се намираме в климатична криза, която заплашва въобще съществуването на човечеството по света и това не са мои думи, а на учените от много години насам”, каза Сандов.


Share Follow

Leave A Reply