С над 51% до 56 евро за мегаватчас (MWh) пада цената на тока тази събота, съобщи БНР. Това е най-ниската ѝ стойност за последните 17 месеца, сочат резултатите от търга, проведен на пазара на едро на електроенергия.

Спада в цената на тока се дължи най-вече на производството му от вятър. В петък то е било над 50% от произведената електроенергия.

За първи път цената на тока спада толкова много след въвеждането на т.нар. „иберийски механизъм“  от 15 юни. Той ограничава цената на газа за производство на електроенергия до 40 евро за MWh до 15 декември и средно до 48,8 евро за MWh през следващите 6 месеца. Това се дължи както на спада в търсенето заради почивните дни, така и заради нивата на цената на газа на испанския пазар, който се търгуваше този петък под 53 евро/MWh.

С повече от 35 евро по-висока или 91,4 евро/MWh би била цената на тока без т.нар. „иберийски механизъм“.

Така клиентите на регулирания пазар ще плащат средно с 38,76 % по-малко.

Според енергийните експерти потреблението през ноември е спаднало с 9% на годишна база заради по-топлото време, въздържанието на домакинствата от излишни разходи и стимулирането на самопотреблението чрез инсталирането на слънчеви батерии.


Share Follow

Leave A Reply