Промените в Изборния кодекс са препъни камъкът в Народното събрание, но това не е пречка за съставяне на правителство. Такава позиция изрази пред News.bg Милен Матеев от ПП, член на правната комисия в 48-то НС.

Препъни камъкът в Народното събрание са промените в Изборния кодекс, но това не е препъни камък за съставяне на правителство. Това, което преля чашата на търпението е, че между първо и второ гласуване ГЕРБ вкараха предложения, които нямаха нищо общо с внесения законопроект, напълно излизаха извън обхвата и надхвърляха това, което беше платформа на БСП в техния законопроект, обясни Матеев.

Според него именно предложенията на ГЕРБ са драстичните промени в Изборния кодекс, които са били вкарани на тъмно. Той изтъкна, че машините в изборния процес се премахват на практика без да бъдат премахвани, те се превръщат в принтери за принтиране на хартиени бюлетини. За него е притеснително, че пада и защитата върху бюлетините, както и това как ще се отчита вотът.

От ПП се възмущават, че вотът на българите в чужбина е затруднен.

„Затруднява се откриването на секции, увеличава се прагът от нужни заявления, които трябва да бъдат подадени за разкриване на една секция“, каза още Милен Матеев. По-малките общности няма да могат да гласуват“, по думите му.

Възмутително, според ПП е, че законопроектът не е бил поставен на обществено обсъждане и се закрива и Общественият съвет към ЦИК. Неведнъж членовете на съвета са давали негативно становище за изборните правила. Затова и според народния представител сега те са наказани от силните на деня.

„Това е изключително възмутително и е шамар към гражданското общество“. По думите му Изборният кодекс търпи промени в посока изборният процес да стане по-прозрачен, но те трябвало да стават след обществено обсъждане. Затова и ПП искат временна комисия да обсъди тези въпроси.

 

Според Матеев бързането в гласуване на изборните правила е индикатор, че тези, които бързат с приемането на Изборния кодекс, използват този парламент, за да променят правилата, по които се провеждат изборите, за да тласнат страната към избори.


Share Follow

Leave A Reply