„Промените в Изборния кодекс не са в добра посока. Това е от политическа гледна точка, а от гледна точка на прозрачността и честността на изборите – е лоша стъпка. Дали ще има основание за президентско вето – аз не мога да преценя. Президентът е поддръжник на машинното гласуване, но налагането на вето не може да бъде просто продукт на лична политическа преценка, то изисква аргументи. Няма никакви доказателства, че гласуването с машини е причина за ниската избирателна активност. Може някои хора да се чувстват притеснени, но това не може да е аргумент за вземане на решение. Не просто се връща хартиената бюлетина, а се ликвидира смисълът и истинското предназначение на машинното гласуване“. Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев.

Според него политическите сили, които гласуваха в правната парламентарна комисия промените в изборния закон – БСП, ДПС и ГЕРБ-СДС – са имали в годините много възможности да дадат на избирателите повече начини за гласуване, което те изтъкват сега като причина, а не са го направили:

„Резервиран съм към това тяхно обяснение. Става дума за политически интерес. Тези партии смятат, че гласуването с хартиени бюлетини ще им донесе някакво предимство. То е ясно“.

По думите му в търсенето на диалог между парламентарните партии на моменти е имало проблясък, но след това са настъпвали турбуленции и разриви:

„Ако президентът Радев беше форсирал нещата, щеше да бъде обвинен, че тласка страната умишлено към предсрочни избори, което не е вярно. Той разумно даде възможност да бъде проведен политически разговор и сега никой не може да го обвинява в нищо“.

До Коледа трябва да имаме някаква яснота дали ще има редовно правителство, прогнозира проф. Александър Маринов.

„От това как точно се развият събитията около първия мандат, ако той не успее, и около втория – много неща ще окажат влияние и върху реализацията на третия мандат. Затова не трябва да се бърза и прескача. Важни са публичните позиции, които партиите ще изразят, защото те пред обществото трябва да се отчитат“, коментира той.

Президентът никога не е мислил в посока на президентска република и документи, разработвани в президентството, никога не са имали такова съдържание, обяви председателят на Стратегическия съвет към Румен Радев:

„Това е хипотетична версия, която не случайно непрекъснато се бута напред, за да отклони вниманието от неотложните проблеми на политическата система. За това не е виновен президентът“.


Share Follow

Leave A Reply