„Ще оттеглим няколко от предложенията в Изборния кодекс, които направихме, а именно – обмисляме дори Общественият съвет към ЦИК да бъде в по-разширен състав, район „Чужбина и заявленията за разкриване на секции в други държави, които предложихме да са 100, а не 40“. Това заяви пред БНР Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

снимка: БГНЕС

По думите ѝ да се протестира срещу „даването на още права на избирателите“ е недопустимо:

„Възможността гражданите да избират как да гласуват е залегнала в Конституцията и е свещена“.

снимка: БГНЕС

 

Според Атанасова опасенията, че вотът може да се контролира „ще отпаднат“ с въвеждане на видеонаблюдение при броенето на бюлетините и с премахването на тъмната стаичка, която ще бъде заменена с параван, наподобяващ начина, по който се извършва машинното гласуване.

„Парламентът работи нормално, следва законодателната си дейност и това, че един от законопроектите, внесен от БСП е разглеждан в правната комисия, в никакъв случай не можем да кажем, че е разглеждан приоритетно“, заяви председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС и подчерта, че „вероятно единствената грешка е, че заседанието на правната комисия в НС е продължило изключително много“.

Атанасова подчерта, че всички възможности за съставяне на правителство стоят и добави:

„Надявам се, че дебатът по Изборния кодекс няма да измести основната функция на Народното събрание – да излъчи правителство“.

 Десислава Атанасова коментира социалната политика, която трябва да бъде проведена, в контекста на дилемата дали бюджетът за 2022 г. трябва да бъде удължен, или да има изцяло нов:

„Трябва да има Закон за държавен бюджет, когато има правителство, което може да носи отговорност за него и чрез него ще реализира своите политики. Убедени сме, че гражданите с ниски доходи трябва да бъдат подкрепяни, но това трябва да става разумно, защото ще влезем в дългова спирала, което не може да изпълни основанията за влизане в еврозоната“.


Share Follow

Leave A Reply