Турция нанесе въздушни удари в Северна Сирия, съобщиха подкрепяните от САЩ кюрдски сили, цитирани Асошиейтед прес, предаде Novini.bg.

Анкара предприе този ход седмица след като оживен булевард в сърцето на Истанбул бе разтърсен от бомбен атентат, при който загинаха шест души, а ранените бяха над 80. Турските власти обвиниха Кюрдската работническа партия (ПКК), както и свързаните с нея кюрдски групировки в Сирия. Кюрдските милиции обаче отрекоха да имат нещо общо с атентата.

Както Анкара, така и Вашингтон считат ПКК за терористична организация, но между тях има различия по отношение на кюрдските милиции в Сирия, които са съюзници на САЩ в борбата им срещу „Ислямска държава“, отбелязва АП.

Въздушните удари са били нанесени вчера срещу обекти в Кобани – стратегически град, близо до турско-сирийската граница, който Турция по-рано искаше да включи в т.нар. „зона за сигурност“.

 

Говорител на доминирания от кюрди военизиран съюз Сирийски демократични сили (СДС) написа в „Туитър“, че са били бомбардирани и две гъстонаселени села, в които са били настанени много разселени хора, и допълни, че има убити и ранени.

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права, който следи войната от страна на опозицията, съобщи, че ударите са засегнали и позиции на сирийската армия и че най-малко 10 души са били убити, включително и военнослужещи от СДС и от сирийската армия.

Ръководените от кюрдите власти в Североизточна Сирия вчера заявиха, че ако Турция ги атакува, тогава бойците им в региона ще имат „правото да се съпротивляват и да защитават своите територии“. Те предупредиха, че действията им ще бъдат толкова решителни, че може да се стигне до „продължителна война“.


Share Follow

Leave A Reply