Няма място за притеснения за националната ни сигурност във връзка със задържаните у нас четирима души, за които се смята, че съпричастни с атаката в Истанбул на 13 ноември. Това заяви в ефира на „Събуди се” по Нова тв Цветлин Йовчев, който е бивш вътрешен министър и бивш председател на ДАНС.

По думите му в разследването на случая на територията на Турция има няколко обезпокоителни факта.

„Сравнително бързо обявиха ПКК за отговорен за атентата, а организацията отрече, което не е логично, тъй като обикновено такъв тип организация, извършвайки терористичен акт, поемат отговорност. Второ, два дена след атентата турският министър на правосъдието обяви, че има задържани 50 души, съпричастни към подготовката на този атентат. Това не е манифестация или демонстрация. Едва ли 50 души могат да бъдат съпричастни към подготовката на един такъв терористичен акт. По-скоро като че ли се действа по списък на лица, които по един или друг начин за заподозрени като съпричастни към тази организация”, каза още Йовчев.

Според бившия председател на ДАНС задържаните у нас чужденци са по-скоро свързани с ПКК, което не означавало, че имат намеса във взрива на истанбулския пешеходен булевард.

Припомняме, че при строго секретна операция у нас, бяха задържани петима души. Според прокуратурата има данни, че арестуваните са оказали  помощ за извършването на атентата в Турция. Един от арестуваните е с българско гражданство. Те са обвинени по две престъпления – едното е участие в организирана престъпна група за каналджийство на лица и трафик на хора, а другото – подпомагане в определен момент на терористични действия, обяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Чужденците са пристигнали у нас незаконно.

Съдът обаче сметна, че на този етап има доказателства за каналджийство, но не и за каквато и да е съпричастност към атентата в Турция. По делото има данни, че задържаните многократно са превозвали нелегални мигранти от южната ни съседка към България в бусове с тайници. Определението на съда не е окончателно и подлежи на жалба пред Апелативен съд – София.


Share Follow

Leave A Reply