Лекари и специалисти ще обсъждат днес мръсния въздух, завишените стойности на фините прахови частици и как се отразяват те на здравето ни, съобщи Нова тв.

Организатор е Сдружение “Въздух за здраве”, което преди дни направи мастило от въздух и с него написа писмо, което бе изпратено до различни институции.

“Каузата започна когато се роди моята първа внучка. Тогава осъзнахме, че въздухът не го наследяваме от нашите родители, а го получаваме назаем от нашите деца. Така организирахме сдружението. Решихме да направим и лекарската мрежа “Въздух за здраве”. А кампанията се роди от едни наши партньори. Тя цели да информира хората, чрез нещо, което те могат да видят – да направим невидимото замърсяване – видимо”, разказа пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Т.нар. мастило е направено от частици от замърсители, като ауспуси на коли, комини на къщи и филтри, пречистващи въздуха. Те са били извадени с разтворител, след което от тях технологично е създадено мастилото.

Д-р Симидчиев поясни, че на годишна база загиналите от въздушното замърсяване са между 12 и 14 000.

„Това е между 12 и 14 пъти повече отколкото при автомобилният травматизъм”, каза д-р Симидчиев.

Най-честите проблеми, породени от замърсяването на въздуха, са инсулт, аритмия, инфаркт, белодробни болести и инфекции, и заболявания, свързани с метаболизма на човека. “¼ от тези заболявания се дължат на замърсяването на въздуха”, посочи още пулмологът.

Един от градовете с най-замърсен въздух е Видин. Именно там днес ще се проведе среща между лекари, полици и местната власт, в която ще бъде обсъден въздухът и околната среда. “Над 80 са дните в годината, в които във Видин има повишение на нормата на ФПЧ”, каза д-р Иво Илиев, който отчита повишение на своите пациенти заради мръсния въздух.


Share Follow

Leave A Reply