„Украйна се размина на косъм от ядрена катастрофа по време на обстрелите през уикенда, които разтърсиха най-голямата електроцентрала в Европа. Някои от снарядите паднаха близо до реакторите и повредиха сграда за съхранение на радиоактивни отпадъци“, съобщи Агенцията за ядрен надзор на ООН, предаде Ройтерс, цитирана от БТВ.

Експерти на ООН ще инспектират щетите по украинската АЕЦ „Запорожие“, след подновяването на обстрела.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че близо до системите за ядрена безопасност и сигурност на централата са били нанесени удари. Той осъди остро обстрела, докато Русия и Украйна разменят взаимни обвинения за извършването му.

Твърденията на Киев са, че атаката е била част от кампания на Москва за нарушаване на енергийните доставки в страната.

Междувременно позициите на украинските военни са подложени на масиран артилерийски огън.

АЕЦ „Запорожие“ все още е под руски контрол. Директорът на руската агенция за атомна енергия „Росатом“ Алексей Лихачов предупреди за опасност от сериозен инцидент в централата, след като съоръжението отново е подложено на обстрел, предаде Ройтерс.

Лихачов заяви, че „централата е под риск от ядрен инцидент“. „Цяла нощ преговаряхме с Международната агенция за атомна енергия“, каза той.

МААЕ отправи призив за създаване на зона за сигурност около централата, което според Лихачов, е възможно, но само ако това бъде позволено от САЩ.

Във Фейсбук страницата си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа във връзка с това:

И днес пред нашите европейски партньори изразих своите опасения по темата, за които предупреждавам публично от месеци“.

 

 


Share Follow

Leave A Reply