Очаква се епидемично разпространение на грипа през декември, а в края на февруари – началото на март да е пика на заболяването. Наблюдава се увеличение на респираторните инфекции. Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев – съветник на Столична община по здравни въпроси.

снимка: БГНЕС

Той уточни, че първият грипен вирус – тип А е бил типизиран миналата седмица в Националния център по заразни и паразитни болести. „Най-вероятно това ще бъде преобладаващият щам“, посочи Кантарджиев. По думите му засега разпространението е само клъстерно.

„Грипът и голяма част от вирусните инфекции, характерни за есента и зимата, водят до намаляване на имунитета. Това обаче не трябва да кара хората да влизат в другата крайност – необосновано да използват имуностимулатори. Всеки имуностимулатор трябва да се взима след консултация с лекар и да не се взима постоянно, защото това изтощава имунната система“, предупреди експертът.

Кантарджиев подчерта, че грипният вирус се подценява, а той води до бактериална пневмония при всеки десети заболял и до вирусна грипна пневмония, която изисква болнично лечение, при 1 от 1000 души. Той добави, че се наблюдава изостраня на хроничните синузити в последните месеци.

Специалистът припомни, че противогрипните ваксини са безплатни за хората над 65-годишна възраст. В някои аптеки все още се продават такива ваксини за останалите желаещи. За деца и младежи до 19 години пък вече има нова грипна ваксина – жива ваксина, която се капе в носа, посочи проф. Тодор Кантарджиев.


Share Follow

Leave A Reply