На Соломоновите острови днес беше регистрирано земетресение с магнитуд 7, предадоха световните агенции, като се позоваха на Геоложкия институт на САЩ, предаде Нова тв.

Няма опасност от цунами, съобщи Ройтерс.

Епицентърът на силният трус е на 16 километра югозападно от Маланго и на 56 километра от столицата Хониара на дълбочина от 13 километра. Геоложкият институт на САЩ дори първоначално бе оценил магнитуда му на 7,3.

Вторичен трус с магнитуд 6 е последвал около половин час.

Първоначално бе предупреждение за вълни цунами в радиус от 300 километра от епицентъра на земетресението. Властите призоваха местните жители да се евакуират на по-голяма надморска височина, като предупредиха за възможни вълни, високи между един и три метра.

След това метеорологичната агенция на Соломоновите острови обаче каза, че няма опасност от цунами. В същото време тя предупреди за необичайни морски течения в крайбрежни райони.

Засега няма данни за пострадали хора и сериозни материални щети на Соломоновите острови. Трусът, който продължил двайсетина секунди, обаче довел до спиране на тока в някои квартали на Хониара и съборил предмети.

Част от хората, които се евакуирали на по-голяма надморска височина, вече са се върнали в столицата.


Share Follow

Leave A Reply