Цените на пазара няма да бъдат повлияни сериозно от преместването на икономическите активи на „Лукойл“ в България. Това заяви в студиото на „Денят започва“ по БНТ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. По думите му за да може да реализира печалба, която в последствие да влезе в държавната хазна, рафинерията трябва да работи с руски петрол.

„Преместването на икономическите активи на „Лукойл“ в България няма да се отрази сериозно на цените на пазара. Рафинерията „Лукойл“ трябва да оперира с руски петрол и да може да изнася тези продукти. На първо място с руски петрол, защото ако не обработва този руски петрол, няма да има тази разлика между Брент и Уралс. Така печалбата ще бъде никаква и колкото е по-голяма разликата, толкова по-голяма ще е и печалбата, толкова повече ще е и данъкът, който рафинерията ще плати в България. И е нормално да се продължи да се работи с руски петрол“, обясни Бенчев.

По отношение на факта защо трябва да изнася рафинерията, той каза, че продукцията, която тя прави, е доста голяма и около 40% от нея се реализира на българския пазар. Ако произвежда по-малко продукция рафинерията няма да бъде рентабилна и няма да плаща много данъци.


Share Follow

Leave A Reply