Безредици в административната столица на Европа -Брюксел. Тълпи от футболни запалянковци вилнеят в града след като Белгия загуби от Мароко на световното по футбол в Катар.

снимка:EPA

Това стана след мача Белгия – Мароко (0:2) на Световното. Градът е сред най-населените с марокански емигранти в цяла Европа.

Стотици младежи от марокански произход излязоха по улиците на Брюксел, съобщава БНТ.

Радостта им обаче прераства във вандалски актове. Запалянковците започнали да палят автомобили и скутери, да чупят витрините на магазини и да хвърлят бомби и камъни по полицията и по журналисти. Полицията се е намесила и е използвала сълзотворен газ. Кметът на Брюксел остро е осъдил вандалските актове.

В размириците са пострадали и журналисти. Привържениците на Мароко са счупили стъклата на автомобила на екипа на една от обществените телевизии в Белгия, а операторът е ударен с камък.

Властите в Брюксел затвориха няколко от метростанциите, за да предотвратят вандалските актове и в метрото.

снимка: АП

Размирици и сблъсъци имаше и в други белгийски градове. Във втория по големина град в Белгия Антверпен репортерът на комерсиалната телевизия Ве Те Ем беше принуден да прекъсне прякото си включвате, след като беше нападнат от запалянковци в ефир.


Share Follow

Leave A Reply