Инициативата „Зърно от Украйна“ беше обявена в деня на възпоменание за Гладомора – масов глад по време на сталинския режим през 1932-1933 г. Повече от 20 държави подкрепиха инициативата на Киев „Зърно от Украйна“, като общата събрана сума е около 150 млн. долара. Подготвят се и до 60 кораба, които да напуснат пристанищата с украинско зърно.

снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че никога повече гладът не трябва да се използва като оръжие.

„Украинците преживяха геноцид. И днес ние правим всичко възможно и невъзможно, за да спрем новата политика геноцид на Русия. Стъпка по стъпка създаваме система, която ще спре агресията, ще ликвидира последствията от нея и ще гарантира дългосрочна сигурност“.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Полша ще подкрепи инициативата с 20 милиона долара за улесняване на износа на зърнени култури за Африка. Варшава разширява инфраструктурата в района на границата и подготвя транспортни линии в подкрепа на износа на зърно и други стоки от Украйна.

Литва е изпратила в Украйна 6 камиона с енергийно оборудване – повече от 100 трансформатори с различна мошност, като предвижа да изпрати още такива съоръжения. Белгия ще достави на Украйна подводни безпилотни апарати и мобилни лаборатории, а около сто белгийски инструктори ще обучават украински войници.

Повече от 30 души са загинали в Херсонска област вследствие на продължаващия руски обстрел от източния бряг на Днепър, след изтеглянето на руските сили от Херсон преди две седмици, съобщиха от украинската полиция. По-рано електрозахранването в града бе възстановено, но в 14 украински области и в Киев действащите ограничения остават в сила. В Киев и още 14 украински области продължават проблемите с електроснабдяването вследствие на руските ракетни удари. Във всеки регион са засегнати повече от 100 хиляди абонати, съобщи украинският президент Зеленски.

Според генералния щаб на украинската армия в Русия и в окупираните украински територии продължава подготовката за провеждане на скрита мобилизация от 10 декември.

20 от страните от НАТО вече са изчерпали възможностите си за доставки на оръжия на Украйна, но останалите 10 могат да предоставят повече, пише „Ню Йорк таймс“, цитирайки анонимен представител на Алианса. От началото на руската инвазия Северноатлантическият пакт е изпратил на украинската армия оръжие на обща стойност 40 милиарда долара, което се равнява приблизително на годишния бюджет за отбрана на Франция, отбелязва изданието.


Share Follow

Leave A Reply