Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков заяви пред БНР, че ще се запознае с проблема с безводието в Омуртаг и ще вземе глобално решение за него.

„Извикал съм във вторник всички заинтересовани страни по случая с безводието в Омуртаг, за да се запозная в детайли с проблема. ВиК мрежата е стара, но и водоизточниците не достигат. Ще направя всичко възможно да бъде подобрено състоянието там и впоследствие да бъде взето глобално решение“, заяви Шишков.

Жителите на общината вчера блокираха главния път София – Варна и днес също ще протестират. Те имат вода два пъти седмично за по един час.

Министърът изтъкна, че проблемът в Омуртаг е изключително голям, има създаден ВиК холдинг, има дадени пари във времето назад, но когато няма обща политика и замисъл как да бъде решен един проблем, той се замита и се изостря. Шишков каза, че последните 10-12 години в МРРБ представляват „политика без политики и говорене без проекти“. Това, което се случва във ВиК сектора и в пътищата, е едно и също.

Шишков уточни, че получаваме пълните количества газ благодарение на това, че е въведена в експлоатация първата част от строежа на интерконектора България-Гърция, който решава въпроса с количествата азерски газ и подобрява българския енергиен микс. Шишков уточни, че въпреки че строежът не изпълнен напълно, няма проблеми за експлоатацията на газа.

„Съоръжението не е под риск в момента, увери служебният министър. Той каза още, че докогато е на работа служебният кабинет, „всички колеги ще работим, за да изчистим проблемите, които дълги години са били занемарени“.

Шишков обяви, че е забавено строителството на АМ „Европа“.

„Входът от Западна Европа към България не е европейски. Бавим се изключително много със строителството. 150 метра между пункта ГКПП „Кулата“ и началото на магистралата не са в проекта и трасето щеше да остане с по една лента в движение, каза министърът. Той очаква другата седмица да бъде внесен проект, за да бъде коригиран проектът в тази посока и да има две ленти в двете посоки. Ние ще загубим финансиране заради това, че се забавихме с одобрението на ПУП на участъка от Сливница до София“, допълни министърът.

Шишков посочи, че внася законопроект за регламентиране на строителството на 4-ти и 5-ти лот от АМ „Хемус“.

„За автомагистрала „Хемус“ също нямаше цялостен проект и концепция, посочи Шишков и съобщи, че внася законопроект, с който да се регламентира строителството на 4-ти и 5-ти лот от магистралата. За 7-ми лот има проблеми с проектирането. В момента сме на финала да вземем решение как да бъде изменен проектът, за да продължи строителството на „Хемус“. Лот 9 също има проблеми, които сме на финала да решим. Можем да оставим цялостен проект за АМ Хемус и решение как магистралата да бъде построена“, каза Шишков.

По думите му в страната трябва да се допостроят над 1000 км магистрали.

„Трябва обаче да се прецени кои да бъдат построени от държавата и за кои да се търси концесия. Европа ни дава все по-малко пари за магистрали и трябва да се търсят други начини на финансиране“, допълни регионалният министър.

Попитан за готовността на фирмите за зимното почистване Шишков каза, че договорите с тях са сключени, няма безсмислени обжалвания, авансите в момента се раздават.

„Очаквам фирмите да си изпълнят договорите. Което е трябвало да направи държавата, сме го свършили. Парите са осигурени“, коментира Шишков.

Той заяви, че очаква в началото на по-другата седмица, да стартира националната програма за саниране.

„На сайта на МРРБ има разбивка за максимално допустимите средства, които може да получи всяка община. Който бъде по-активен ще спечели, каза министърът и призова общините да участват. Финансирането сега е поето на 100 процента от програмата, а от май догодина етажната собственост ще съфинансира с 20 процента. Сега общият ресурс по програмата е до 1,4 млрд.лв.“, уточни Шишков.

За Националната детска болница министърът каза, че в средата на терена има частен имот, който ще бъде изместен, така че да не се възпрепятства строителството, което се очаква да започне през есента на 2023 година. Шишков съобщи, че другата седмица ще издаде заповед за допускане на Подробен устройствен план, който в рамките на два месеца трябва да бъде приключен. Министърът припомни, че Столичната община дари озеленен терен, който ще се превърне в готов парк на болницата.


Share Follow

Leave A Reply