Месец след като Русия обяви, че е прекратила кампанията за мобилизация за войната в Украйна, мъже, избягали в съседна Грузия, за да избегнат набора, казват, че не бързат да се върнат у дома, пише „Ройтерс“, цитирана от dnevnik.bg.

На 21 септември, Русия обяви частична мобилизация, след като претърпя неуспехи на бойното поле. Този ход, накара стотици хиляди мъже в наборна възраст да се насочат към Грузия, Армения и Казахстан, за да избегнат изпращане на фронта.

Тази година повече от 110 хил. руснаци са избягали в Грузия. Това показва статистиката на грузинското правителство – наплив, който подхранва както икономически бум, така и негодувание в страната, в която антируските чувства са широко разпространени.

Мнозина казват, че има малка вероятност да се върнат у дома скоро, въпреки че руският президент Владимир Путин и неговият министър на отбраната Сергей Шойгу обявиха края на частичната мобилизация преди месец.

„Първо и най-вече конфликтът трябва да приключи“, казва Емил, 26-годишен разработчик на игри, който е прекарал два дни на опашка на границата, за да напусне Русия.

„Стигна се до етап, в който всички са изложени на риск – особено мъжете… Поставям безопасността си на първо място. Разбира се, не искам да се върна в страна, където полицията може да ме арестува само за това, че съм минал покрай тях. Искам свобода, да се чувствам сигурен“, допълва той в интервю в Тбилиси.

 

Тбилиси

© Reuters Тбилиси

Опасенията, че може да бъдат обявени допълнителни призовки безпредупреждение бяха подхранени от отказът на Кремъл да отмени официален указ, разпореждащ мобилизация.

„Имам много бегла представа какво трябва да се случи в Русия, за да искам да се върна там. Но засега съм наел апартамент в Тбилиси за шест месеца и съм регистрирал бизнес. Ще бъда тук за следващите шест месеца“, каза Слава, 28-годишен, който също работи в бизнеса с игри. „Ще следя какво се случва в Русия. Разбира се, бих се радвал да се върна, защото – освен някои аспекти – ми харесваше там и обичам Русия“, допълва той.

И все пак пристигането на толкова много относително заможни руснаци в сравнително бедна страна с едва 3.7 милиона жители създаде напрежение.

„В обществото има усещане, че ситуацията е извън контрол“, казва опозиционният депутат Саломе Самадашвили, говорейки пред украинско знаме в офиса си.

Подкрепяни от Русия сепаратисти контролират два отцепнически региона на Грузия – Абхазия и Южна Осетия. През 2008 г. Москва каза, че са застрашени от грузинското правителство, и за кратко нахлу в други части на Грузия.

Самадашвили заяви, че се страхува, че Путин може да използва претекста за „защита“ на руснаците в Грузия като основание за по-нататъшно нахлуване, точно както направи в Украйна.

Много грузинци казват, че смятат една пета от страната им за окупирана от Русия.

Много от пристигащите руснаци – противници както на войната, така и на репресиите на Путин у дома – симпатизират на това послание, а някои пускат корени.


Share Follow

Leave A Reply