Данни, които показват сериозни злоупотреби с активите на Българската банка за развитие, както и нарушения на закона от страна на бившия премиер Кирил Петков, изнесоха от ГЕРБ.

От ГЕРБ цитираха данни, от които става ясно, че Кирил Петков още преди да бъде назначен от президента за министър на икономиката се е представил за такъв в ББР. Това заяви бившият социален министър Деница Сачева по време на брифинг.

„На 11 май 2021 г. Кирил Петков се представя за министър икономиката в ББР. По-късно той представя лъжи на нарочни брифинги. Към този момент около 1,4 млрд. лв. е уставният капитал на банката. Дейността е развивана с привлечени средства. Клиентите, които са 90% са малки и средни предприятия, към този момент. През целия юни се опитва да сваля ръководството на ББР. Документите не са изведени в деловодството и нямат подпис и печат“, заяви Сачева.

 

„От отговора на служебния министър на иновациите и растежа установихме няколко съществени факти и обстоятелства. Действително е имало решение на УС да има облигация за над 1 млрд. лв. Но няма решение на принципала на ББР. Тази процедура впоследствие е прекратена, но само с решение на УС без Надзорния съвет. Става ясно, че ръководството на банката е обсъждало хипотеза тази емисия да не бъде реализирана“, допълни бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

снимка: БГНЕС

 

„ББР обмисля да развие облигационната емисия в някакъв срок, затова възлага на консултанти правомощието да обсъдят всички данни. Взето е решение само от УС да бъде прекратена тази емисия, но са изхарчени 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски услуги. Аз съм задала въпрос на служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев дали ще търси отговорност от УС и Надзорния съвет на ББР. Имаме щета за 1 млн. лв. на държавната банка. ББР плаща и 560 хил. лв. отделно за адвокатски услуги. Ако така се държи държавен ресурс, само със спорното списване на УС, кой ще носи отговорност за изхарчения 1 млн. лв. без реално да е осъществено намерението на банката за тази емисия. Министър Пулев ще търси ли отговорност от тези лица. Това е пряка щета за българската държава“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Сега се питаме кой носи отговорност за тази нанесена финансова щета“, допълни тя.

Атанасова обобщи информацията така: „Решава УС на ББР да емитира емисия от 1 млрд., започва консултации, за които е платен 1 млн. лева. Резултатът е щета, нанесена на банката“.


Share Follow

Leave A Reply