Ако се отмени машинното гласуване, а разписките се преброяват ръчно, това ще доведе до сбъркани протоколи и огромно количество грешки. Ако се въведат хартиените бюлетини, поне да се запази машинното броене. Това заяви Мартин Димитров от „Демократична България“ за „Твоят ден“ по Nova News.

снимка: БГНЕС

„ГЕРБ, БСП и ДПС предлагат отмяна на машинното гласуване, за да махнат флашките и да няма машинен протокол, а разписките да се броят ръчно. Какъв е смисълът да има машинно гласуване, но не и машинно преброяване? Това ще доведе до огромно количество грешки и сбъркани протоколи. Ако ще въвеждат хартиени бюлетини, поне да запазят машинното броене, заяви Димитров.

Той предложи от ГЕРБ, БСП и ДПС да проверят лично разписките от машините.

„Имам предложение – ГЕРБ, БСП и ДПС да отидат проверят лично разписките от машините, преди да твърдят, че има грешки. ЦИК не откриха нарушения, но нека те проверят още три пъти“, призова той.

Димитров определи като „смешни“ твърденията на БСП за това, че им е предлаган код.

„ЦИК даваше достъп до основния код на всяка партия. От ДБ отидохме, а тези, които създават интриги, не отидоха. Не можаха да покажат нито една грешка от машините. Когато флашка дефектира, се появява глупав надпис „Дневникът е подправен“, който IT специалистите са поставили. Трябвало е да пише „сменете флашката развалена е“, смята Димитров.

Според него „Възраждане“ трябва да предложат алтернатива ако искат закриване на „Информационно обслужване“.

„Ако нямаме проблем със сегашните машини, защо да купуваме другите? Проблемът е, че хартиената коалиция искат да няма машинно гласуване напролет. Попълването на бюлетина и после сканиране е по-добър вариант от само хартиен вот. Но кога ще се купят машините и докога ще се въведат? Бихме го обсъдили много сериозно“, посочи той.


Share Follow

Leave A Reply