Събиране за ново ляво обединение е обявил бившият президент Геогри Първанов. Сред поканените са АБВ – Румен Петков, „Изправи се, България” – Мая Манолова, „Движение 21″ – Татяна Дончева, „Българска прогресивна линия” – Красимир Янков, „Нормална държава” на Кадиев и „Мир” на Симеон Славчев. Това обяви по време на пресконференция председателят на БСП Корнелия Нинова.

Нинова отбеляза, че това са бивши членове на левицата.

„Виждаме, че това са бивши членове на БСП. Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи има. Всички тези наши бивши другари са напуснали партията преди нашето ръководство”, уточни Нинова.

Нинова посочи, че от БСП са положили усилия да върнат бившите членове на левицата към „общата лява политика“.

„Положихме усилия да ги върнем към общата лява политика. С АБВ бяхме в коалиция и имаха свой депутат в миналия парламент. С Татяна Дончева напарвахме опит за коалиция, докато не стигнахме до нейното условие да променим името на партията на БСП – Движение 21. За Мая Манолова работихме за кмет. Тя ни напусна, след като не спечели изборите. Георги Кадиев беше наш депутат в миналия парламент“, каза още лидерът на левицата.

Георги Първанов
снимка: БГНЕС

Нинова обясни, че Първанов е заявил, че трябва да се състави обединение за промяна.

„Отсега виждаме противоречиви послания. Г-н Първанов казва, че трябвало обединение за промяна и нови лица под формата на лява коалиция. Татяна Дончева го оборва и казва: „Не коалиция, а единен субект“. Костадин Паскалев казва, че кани БСП в новото ляво обединение, Дончева го оборва и казва, че са алтернатива на БСП. Паскалев казва ръководството на БСП да си изпълни задълженията и да говори за ляво обединение. Дончева призовава за смяна на ръководството и тогава да се говори за нови разговори“, обясни още Корнелия Нинова.

БСП никога не е спирала опитите да търси обединение в ляво, категорична е тя.

„Стигали сме до коалиция от 26 партии. За нас всеки опит за обединение вляво си заслужава, но е важно върху какво стъпва“, поясни лидерът на левицата.

Тя призова бившите членове на партията да се върнат в БСП.


Share Follow

Leave A Reply