Бойко Борисов се срещна с Вселенския патриарх в Истанбул. За това сподели самият той в своя фейсбук профил. „За мен беше Божия благословия, голяма чест и невероятна духовна радост в навечерието на Андреевден да посетя българската църква “Свети Стефан” в Истанбул. Преди 4 години, на 8 януари 2018 г., заедно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган заедно открихме възстановения уникален български храм край брега на Златния рог, известен като Желязната църква“, написа лидерът на ГЕРБ в профила си във фейсбук.

снимка: БГНЕС

„След молебена в храма Високопреподобният архимандрит Харалампий – духовен ръководител на православните българи в Града на Босфора ми подари отломък от един от камъните, с които е бил измъчван и страдалчески убит св. Стефан. Дарът е поднесен на българската църква “Св. Стефан” в Истанбул от Йерусалимската Патриаршия с нарочен Акт. Затова днес тази свещена каменна реликва ми беше предадена в присъствието на Екзарха на Йерусалимския Патриарх Теофил III. Аз от своя страна ще го подаря на новостроящия се православен храм “Св. Стефан” в Южния парк в София“, написа още Борисов.

По късно Бойко Борисов се срещна и с Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей I и сподели видео в своя фейсбук профил. „Руската агресия в европейска Украйна е брутален антихристиянски акт, който причинява огромно страдание на украинския народ. Това заявих по време на срещата си с Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей I. За мен беше голяма чест да бъда приет на аудиенция във Центъра на Православието – Великата Христова Църква на Константинопол (Истанбул) в кабинета на Негово Всесветейшество. От своя страна Патриарх Вартоломей ме увери, че се моли за здравето и благополучието на българския народ“, сподели Борисов за какво са разговаряли с Вселенския Патриарх.

„Изказвам най-дъбоката си синовна признателност и осъзнавам изключителната отговорност, че съм удостоен от Първосветителя на вселенското Православие с Орден “Кръст – Христос Вседържител” на Майката-Църква във връзка с 130-годишнината от полагането на Основния камък на Желязната църква “Св. Стефан” в Истанбул, възстановена благодарение на споразумението между нашето правителство и моя голям приятел – президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган“ , заяви Борисов.


Share Follow

Leave A Reply