Международната операция с кодово име Faukas е реализирана на 8 ноември на територията на Испания, под ръководството на испанската Guardia Civil, с участието на служители от Белгия, Нидерландия, Франция, ОАЕ, DEA – САЩ и България, подпомагана и координирана от Европол. Това съобщиха днес от МВР по повод мащабната акция срещу „суперкартел“ за трафик на кокаин, за която вчера съобщи европейската полицейска агенция.

Целта на операцията е неутрализирането на международна организация, ангажирана с трафик на големи количества кокаин от Латинска Америка.

Установено е, че трафикът на дрогата се е осъществявал чрез използването на морски контейнери, натоварени с легално карго. В хода на активните действия са задържани общо 13 лица на територията на кралство Испания, сред които двама български граждани и още две лица с чужда националност – на територията на Дубай, посочват от МВР.

По време на извършените претърсвания са намерени и иззети около 530 хиляди евро, както и имущество, оценено на около 24 милиона евро.

В рамките на проведените мащабни действия по разследването, продължили две години, са иззети близо 30 тона кокаин в различни точки в Европа, основно на територията на Испания, арестувани са общо 49 лица, имащи връзка с престъпната организация.


Share Follow

Leave A Reply